Home page - miteras ergon

 
 
Newsletter

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε με τα τελευταία νέα μας

Φεστιβαλ

 Το Φεστιβάλ Μητέρας - Οικογένειας έγινε πρώτη φορά το Μάιο του 1997 με αφορμή τον εορτασμό της μητέρας, και την οικονομική υποστήριξη του οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη ‘97 με την συμμετοχή των Δήμων Πυλαίας, Μίκρας, Θέρμης και Θεσσαλονίκης, αλλά και των πρεσβειών των προξενείων της πόλης μας για να αποδοθεί η οικουμενικότητα της ημέρας. Από τότε καθιερώθηκε και γίνεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΗΤΕΡΑΣ και διαρκεί ως την 15η Μαΐου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ και συνήθως λαμβάνει χώρα στην πλατεία της Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Οι μητέρες δημιουργούν έναν ανθοτάπιτα με λουλούδια και στέλνουν μηνύματα για την μητέρας σε όλο τον κόσμο.

 •  Ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος της Μητέρας αλλά και να τονιστεί η σημασία της οικογένειας στη σύγχρονη εποχή και να υπενθυμίσουμε σε όλους την ημέρα της γιορτής.
 • Για να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι Έλληνες για το δημογραφικό πρόβλημα της πατρίδος μας που είναι καίριας σημασίας πλέον στις μέρες μας για όλες τις χώρες της Ε.Ε. και προβληματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 • Άμεσος στόχος του Φεστιβάλ είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων και των αναγκών των Πολύτεκνων Μητέρων σε θέματα Επιμόρφωσης και Κατάρτισης.
 • Πολύ σημαντικές είναι οι Ημερίδες που οργανώνει το Κέντρο με θέματα: ΠΑΙΔΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ ή ΜΗΤΕΡΑ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ όπου αναπτύσσονται εργασίες που αφορούν την μητρότητα, την διαπαιδαγώγηση, την εκπαίδευση, την κατάρτιση και διευκολύνουν την οικογένεια στον προσπορισμό των μελών της.
 • Η δημιουργία του Ανθοτάπιτα με σκοπό την παρακίνηση των Θεσσαλονικέων να συμμετέχουν στο ευρύτερο εορτασμό της Μητέρας με διαγωνισμούς, πρωταθλήματα, με παιχνίδια και να δοθεί η ευκαιρία σε συλλόγους και φορείς να παρουσιάσουν το πρόγραμμα τους καλλιτεχνικό, εικαστικό, αθλητικό, σε μια ανοιχτή εκδήλωση που αγκαλιάζει μικρούς και συγκινεί τους μεγαλύτερους.
 • Επιπλέον δίδεται η ευκαιρία στην πολύτεκνη μητέρα να παρουσιάσει επίσημα και σοβαρά την αρχοντιά του έργου της, να καταθέσει τις εμπειρίες της αλλά και τις ανησυχίες της.

Οι προτάσεις: του Κέντρου για ένα Φεστιβάλ που θα γίνεται ποιοτικά καλύτερο, θα θέλγει την προσέλευση του κοινού, και δεν θα ξεχαστεί την επόμενη μέρα, είναι:

 • Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ να θεσμοθετηθεί από τη Νομαρχία & τους Δήμους της Θεσσαλονίκης, για να αναδειχθεί πρότυπο στα Ευρωπαϊκά δρώμενα δεδομένου ότι δεν έχει αναλάβει καμία πόλη τον εορτασμό της μεγαλύτερης αξίας στη ζωή όλων μας, της Μητέρας, αλλά και του κεντρικότερου θεσμού που είναι η Οικογένεια.
 • Δικαίωμα λόγου στο βήμα στην απλή, εργαζόμενη, πολύτεκνη μητέρα που θα εκφράζει τα συναισθήματά της και θα κοινοποιεί την χαρά της πολλαπλής μητρότητας όταν προστατεύεται η θέση της ουσιαστικά από την πολιτεία με νόμους και διατάγματα στο περιβάλλον της εργασίας και της κοινωνίας.
 • Για να προκαλέσει το ενδιαφέρον της πολιτείας για συνεργασία και τη συμμετοχή φορέων σε προγράμματα επιδοτούμενα από την Ε.Ε προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερης φύσης ανάγκες στήριξης, διευκόλυνσης και ενίσχυσης της μητέρας.
 • Το Φεστιβάλ να αποτελέσει την έδρα όπου οι Πολύτεκνες Μητέρες θα εκθέτουν τα οικοτεχνικά παραδοσιακά και οικολογικά δημιουργήματά τους και θα διατίθενται στο ευρύ κοινό προς πώληση και γνωριμία.
 • Να δίδεται τιμητική ουσιαστική διάκριση, στην πολύτεκνη Μητέρα της Χρονιάς!

Στην συνέχεια παρατίθεται ο αναλυτικός ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ για το 2004 και 2005 καθώς και ο απολογισμός του Φεστιβάλ 2004

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004 & 2005

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑΥΠΟΥΡΓΕΙΑ &ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ2 0 0 4ΧΟΡΗΓΙΕΣ

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

2 0 0 5 ΧΟΡΗΓΙΕΣΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &

ΠΡΟΝΟΙΑΣ

-Καλύπτει το πρόγραμμα διακοπών πολυτέκνων οικογενειών στη

Θάσο & Σάμο

150 άτομα Χ 3 δεκαήμερα

-Καλύπτει το πρόγραμμα διακοπών

πολυτέκνων οικογενειών στη

Θάσο , Σάμο & Καμμένα Βούρλα

120 άτομα Χ 4 δεκαήμερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

-την κάλυψη της Μικρόφ. 1.500,00 (5Χ5 ημερες).

3000eu -Γεύμα προς τιμήν της μητέρας

7000eu-συνεργασία με τα Α.Ε.Ι.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤ.

-Αμοιβή 1.000,00 € της συναυλίας με την ορχήστρα νέων του Ι.Ν Αγ. Ι..Χρυσ.

4000euro-KEK Νομαρχίας πρόγρ. ΑΡΙΑΔΝΗ ΜΕΤΡΟ5.3 Ημερίδα Αφίσες προσκλήσεις - δεξίωση

ΔΗΜΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 • Παραχώρηση χώρου

(Πλ Αριστοτέλους.)

 • Τοποθέτηση εξέδρας
 • Φωτισμός-Προβολής
 • T.V 100

8000eu από αντικατάσταση περιπτέρου. Διατέθησαν στην αναπαλαίωση του αρχοντικού των 130m2

παραχώρηση χώρου Αριστοτέλους

ΔΗΜΟΣ ΜΙΚΡΑΣ

-Εξοπλισμός του παιδότοπου

-Κάλυψη αγοράς λουλουδιών του Ανθοτάπητα

Δωρεά δύο κλιματιστικών για το αρχοντικό στην οδό Αμύντα 11,

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ

- Γεύμα 2.2.2004κοπή βασιλόπιτας

- τις προσκλήσεις φεστιβάλ

ΠΡΟΣΛΗΣΕΙΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Μητέρα -Παιδεία - Οικογένεια

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΥΚΩΝ

-Δεξίωση Εσπερίδας και

- » » Λήξης στην Πλατεία Αριστοτέλους

 

Ο.Α.Ε.Δ

-Προσφορά εδεσμάτων κατά την τελετή έναρξης

-Πληρ. υλικό

 

Ιερά Μητρόπολη

Θεσσαλονίκης

- Παραχώρηση χώρου απασχόλησης παιδιών

-3000 euro.συνεργασία της Πολύτεκνης Μητέρας με Α.Ε.Ι.

Παραχώρηση του 2ου ορόφου

του νεοκλασικού οικήματος στην οδό Αμύντα 11,

Βραβεύσεις πολ. μητέρων 7500eu

ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ-

ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

  

Κ. Μ. Π. ΜΗΤΕΡΑΣ

Διάφορες Δαπάνες 2.880,00 €

Διάφορες δαπάνες 3.340,00

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2004ΙΔΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

ΑΦΙΣΕΣ 300,00 €

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΔΩΡΑ 200,00 €

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ 30,00 €

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ 200,00 €

(Κλόουν - Παντομίμα )

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 150,00 €

ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΟ 300,00 €

( Ενοίκιο Χ 6 ημέρες )

ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 1.000,00 €

( Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ, Κατασκευή αγαλμάτων )

ΦΥΛΑΞΗ - SECURITY 320.00 €

ΕΞΟΔΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 180,00 € Ο.Α. ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 2Χ100 200,00 €

ΣΥΝΟΛΟ 2. 880,00 €

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΜΗΤΕΡΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 2007"

Πρόγραμμα

Σάββατο 12 Μαΐου 2007, Αύλειοι χώροι Νομαρχίας Θεσσαλονίκης

     17:00 ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

 • Παιδιά ζωγραφίζουν σε ένα χαρτί 30 μέτρων μηνύματα και ευχές για τις μητέρες όλου του κόσμου υπό την καθοδήγηση ειδικών παιδαγωγών, πλάθουν με τη βοήθεια καλλιτέχνη αναμνηστικά με πηλό και διασκεδάζουν με κλόουν και ξυλοπόδαρους.
 • Κατασκευή Ανθοτάπητα: Σύνθεση λουλουδιών με μηνύματα και ευχές για τη μητέρα και την οικογένεια.
 • Έκθεση ζωγραφικής της διεθνώς αναγνωρισμένης εικαστικού Νατάσας Μπιζά.
 • Έκθεση ψηφιδωτού από τις πολύτεκνες μητέρες Μένη Κεραμίδα και Κρυσταλλία Κανελλιά.
 • Περίπτερα Πολιτισμού : «Γιατροί του κόσμου» , Περίπτερο Βιολογικών Προϊόντων.

18:00 Θεατρικά Δρώμενα:

 • Ανάγνωση ποιημάτων από παιδιά αλλοδαπών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη και προβολή αρχειακού φωτογραφικού υλικού από την Μ.Κ.Ο. «Γιατροί του Κόσμου».

18:30 Μουσικό Δρώμενο: Κουαρτέτο με σολίστ την Ιροντίνα Κανδράλη

19:30  Χορευτικά Συγκροτήματα:

 • Χορευτική ομάδα Ενορίας Κοίμησης της Θεοτόκου, Σαράντα Εκκλησιών Θεσσαλονίκης - Υπεύθυνη κα Σιδηροπούλου Μαρία.
 • Χορευτική ομάδα «Κοσμάς Αιτωλός» Δήμου Ευόσμου.
 • Χορευτικό Συγκρότημα Γ΄ Διαμερίσματος Δήμου Θεσσαλονίκης - Υπεύθυνος κος Περικλής Διαμάντης
 • Γυμναστικές επιδείξεις από τα αθλητικά τμήματα του Δήμου Μίκρας - Υπεύθυνη κα Μπαξεβάνη Στέλλα

Κυριακή 13 Μαΐου 2007, Δήμος Μίκρας

12:00  Α΄ Ευρωπαϊκό και Εθνικό Forum με θέμα:

 «Χάρτα Δικαιωμάτων: Διακήρυξη για τη μητέρα και την οικογένεια»

12:00 : Έναρξη - Χαιρετισμοί

Συνεδρία στους χώρους του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Μίκρας με εισηγήσεις σχετικές με τα δικαιώματα της μητέρας και της οικογένειας από διακεκριμένους θεσμικούς και επιστημονικούς παράγοντες.

13:00 Υπογραφή της Χάρτας από τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης,  κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, το Δήμαρχο Μίκρας, κ. Θεόδωρο Γκουστίλη και τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, όπως και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μίκρας.

14:00 Συνέντευξη Τύπου με θέματα: 1) τη δημοσιοποίηση της Χάρτας των δικαιωμάτων για τη μητέρα και την οικογένεια, 2) την ανακοίνωση της ανέγερσης του «ΜΗΤΕΡΑΣ ΞΕΝΙΑ».

15:00 Δεξίωση των προσκεκλημένων στο Δήμο Μίκρας.

                       

 

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κέντρο Μελετών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Πολύτεκνης Μητέρας «ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ» διοργάνωσε στις 12 και 13 Μαϊου 2007 το 10ο Φεστιβάλ με θέμα:

«ΜΗΤΕΡΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»

με κεντρική θεματική τη «Χάρτα Δικαιωμάτων: Διακήρυξη Δικαιωμάτων για τη Μητέρα και την Οικογένεια», η ψήφιση και υπογραφή της οποίας έγινε στα πλαίσια του Α΄ Ευρωπαϊκού και Εθνικού Forum για τη Μητέρα και την Οικογένεια.

            Το Σάββατο 12 Μαϊου 2007 στους αύλειους χώρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε ένας ανθοτάπητας 12τ.μ. με ευχές για τις μητέρες όλου του κόσμου, ενώ ειδικοί παιδαγωγοί και εικαστικοί καλλιτέχνες κατασκεύαζαν μαζί με τα παιδιά αναμνηστικά με πηλό, την ώρα που κλόουν και ξυλοπόδαροι σκορπούσαν αγκαλιές και χαμόγελα.

            Παράλληλα, στο lobby του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης εκτίθονταν έργα από τις καλλιτέχνιδες αλλά και πολύτεκνες μητέρες Νατάσα Μπιζά, τα έργα ζωγραφικής της οποίας ταξίδεψαν για πρώτη φορά από την Πάρο στην πόλη μας με θέματα από την ομορφιά της ελληνικής φύσης αλλά και την φρεσκάδα της νέας ζωής, και  της Κρυσταλλίας Κανελλιά - Μπατσιάκου, ψηφιδωτά καλλιτεχνήματα που απέπνεαν τη λεπτή δουλειά και το μεράκι για περαιτέρω δημιουργία αλλά και δίνοντας συγχρόνως μαθήματα εργατικότητας στους γύρω μας.

            Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισίωσαν η συναυλία της Ιροντίνας Κάνδραλη με το συγκρότημά της, αλλά και τα χορευτικά συγκροτήματα του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ευόσμου «Κοσμάς Αιτωλός», που ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους.

            Συγκίνηση προκάλεσε η απαγγελία ποιημάτων από παιδιά του Προξενείου της Λετονίας στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας το πανανθρώπινο μήνυμα της Μητρότητας, γι' αυτό και στους χώρους του Φεστιβάλ φιλοξενούνταν περίπτερα των «Γιατρών του Κόσμου», αλλά και της ομάδας Εθελοντών του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.).

            Μια δροσερή νότα προσέφερε το παιδικό γυμναστικό Τμήμα του Δήμου Μίκρας, αλλά και παιδιά από τα νηπιαγωγεία του Δήμου, τα οποία απήγγειλαν ποιήματα για τη μητέρα. Παιδιά από το Σύλλογο «ΑΡΓΩ» του Δήμου Ελευθερίου - Κορδελιού χόρεψαν παραδοσιακούς γεωργιανούς χορούς ξεσηκώνοντας το κοινό.

            Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος άνοιξε τις πύλες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στους καλεσμένους του Φεστιβάλ, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ιωαννίδης, ο Βαγγέλης Δημητρίου, εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Χριστίνα Κελεσίδου και Δημήτρης Βάνης, ο Αντιπρόεδρος του Ο.Ε.Ε.Κ. Κώστας Μαργαρίτης και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άννα Φαχαντίδου. Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας, η Χατζηγεωργίου Μαρία, Διαμερισματική Σύμβουλος του Ε΄ Διαμερίσματος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μίκρας, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η Γεωργία Σαδανά.

            Στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Μίκρας σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέστηκε την Κυριακή 13 Μαϊου 2007 η συνεδρία του Α΄ Ευρωπαϊκού και Εθνικού Forum για τη Μητέρα και την Οικογένεια, κατά την οποία διαμορφώθηκε και υπογράφηκε η «Χάρτα Δικαιωμάτων: Διακήρυξη Δικαιωμάτων για τη Μητέρα και την Οικογένεια», παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων.

            Την έναρξη της τελετής κήρυξε ο Δήμαρχος Μίκρας, Θεόδωρος Γκουστίλης τονίζοντας τόσο τις υποδομές  που θα υλοποιηθούν όσο και το όραμα του ίδιου αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου για την υποστήριξη της Μητέρας και της Οικογένειας. Την ολόψυχη συμπαράσταση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης στις δράσεις του «ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ» μετέφερε ο Δημήτρης Βάνης, Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

            Μετά την ανάγνωση της «Χάρτας Δικαιωμάτων» από την Πρόεδρο και Ιδρύτρια του «ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ», Κατερίνα Σιδηροπούλου, στα άρθρα της οποίας τοποθετήθηκαν οι:

Δέσποινα Σπανού, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Υπεύθυνη Γυναικείων Θεμάτων της ΑΔΕΔΥ,

Άννα Φαχαντίδου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ιατρικής Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Α.Π.Θ.

Όλγα Γριζοπούλου, Ψυχολόγος

Ζαφειρούλα Ιακωβίδου - Κρίτση, Καθηγήτρια Ιατρικής Α.Π.Θ.

            Τις εντυπώσεις και τα σχόλιά τους διατύπωσαν και αρκετοί παρευρισκόμενοι, αλλά και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μίκρας, οι οποίοι και συνυπέγραψαν τη «Χάρτα Δικαιωμάτων για τη Μητέρα και την Οικογένεια», αφήνοντας ανοιχτή την πρόσκληση για την υπογραφή της από κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ              

 
Copyright © 2007. Μητέρας Έργον| Created by UltraVintage