Home page - miteras ergon

 
 
Newsletter

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε με τα τελευταία νέα μας

Ποιοι Είμαστε
ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ
Το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Πολύτεκνης Μητέρας «ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ» ιδρύθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία πολύτεκνων εργαζόμενων μητέρων. Πρόκειται για Μη Κυβερνητικό Οργανισμό (Μ.Κ.Ο.) που αποβλέπει στη διευκόλυνση και ενίσχυση της καθημερινότητας των πολύτεκνων οικογενειών και στη χαρτογράφηση των αναγκών τους. Η δραστηριότητα που έχει αναπτύξει το «ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ», εδράζεται στους άξονες της εκπαίδευσης, της κοινωνικής φροντίδας και της ψυχολογικής και θεσμικής στήριξης αυτής της κοινωνικής ομάδας, γι' αυτό και έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ως τώρα τις παρακάτω δράσεις και δραστηριότητες:

           

 • Το Φεστιβάλ "ΜΗΤΕΡΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας (δεύτερη Κυριακή του Μαΐου) ή τη 15η Μαϊου, Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας και περιλαμβάνει τη δημιουργία Ανθοτάπητα σε κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης και παράλληλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με μηνύματα για τη μητρότητα.
 • Τη διοργάνωση Επιστημονικών ημερίδων και συνεδρίων με θέματα που άπτονται της κατάρτισης, ενημέρωσης και στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών.
 • Τη διοργάνωση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας και Μίκρας.
 • Την ετήσια φιλοξενία των μελών του στις οικογενειακές κατασκηνώσεις στη Θάσο, τη Σάμο, την Κρήτη, την Κέρκυρα και τον ’γιο Ανδρέα Αττικής υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εξυπηρετούνται μέσω της πρωτοβουλίας αυτής περίπου 500 μέλη του Κέντρου μας με πολύ μικρό κόστος.
 • Τη λειτουργία χώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης για την εξυπηρέτηση των οικογενειών στο κέντρο της πόλης. Φιλοξενούνται και απασχολούνται καθημερινά παιδιά προσχολικής ηλικίας διευκολύνοντας τη μητέρα.
 • Την ανέγερση του «Μητέρας Ξενία» στο Κάτω Σχολάρι του Δήμου Μίκρας για την ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών της περιφέρειας του νομού Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό, την υλοποίηση του σχεδίου έχει αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Μίκρας.
 • Τη συμμετοχή σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονιστές τη Γενική Γραμματεία Ισότητας (Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας), και το ΚΕΣΣΥ της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης (Πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ», μέτρο 5.3).
 • Τη δημιουργία "Περιπτέρου Οικοτεχνίας" με σκοπό την προβολή και την παρουσίαση χειροτεχνημάτων, οικολογικών και βιολογικών προϊόντων, κατασκευασμένων αποκλειστικά από πολύτεκνες μητέρες.
 • Την ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας και τη συλλογή δεδομένων για την χαρτογράφηση των αναγκών και των κοινωνικών πρακτικών των πολύτεκνων οικογενειών μέσω ερωτηματολογίων στατιστικής καταγραφής και ποιοτικής έρευνας.
 • Την επιμέλεια εκδόσεων με θεματικές σχετικές με την εκπαίδευση, τη διαρκή ενημέρωση και κατάρτιση, την αυτοπροστασία και κοινωνική μέριμνα των μελών των πολύτεκνων οικογενειών.
 • Την υλοποίηση από το 2003 και εξής του Πιλοτικού Προγράμματος "Πρόσθετη στήριξη και δημιουργική απασχόληση" των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών κατ' οίκον, μέσω του εθελοντικού δικτύου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, "ΝΕΟΝΙΛΛΗ", στηρίζεται στη συμμετοχή και στην προσφορά εθελοντικών υπηρεσιών από ευαισθητοποιημένους φοιτητές και φοιτήτριες καθηγητικών και παιδαγωγικών σχολών που επισκέπτονται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα την πολύτεκνη οικογένεια και παρουσία των γονέων και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
 • Τη συνεργασία με το Αναπτυξιακό Κέντρο «Απόστολος Φωκάς» της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) στα πλαίσια της έρευνας του Τακτικού Καθηγητή του Α.Π.Θ., κ. Τσίκουλα Ιωάννη για την πρόληψη των μαθησιακών δυσκολιών στην προσχολική ηλικία.
 • Έναρξη Ευρωπαϊκού προγράμματος "Ισότητα και Ισοτιμία Μελών Πολύτεκνων Οικογενειών" και "Σχέδιο βελτίωσης ποιότητας ζωής γυναικών: πρόληψη και θεραπεία εκφυλιστικών μυοσκελετικών παθήσεων πολύτεκνων μητέρων", το οποίο πραγματοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογών συγχρηματοδοτούμενων ενεργειών του Κοινοτικού Ευρωπαϊκού Ταμείου.
 • Δράση εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής με συντονιστικο φορέα την ΕΕΤΑΑ.
 • Υπογραφή Χάρτας Δικαιωμάτων Μητέρας στο Δήμο Μίκρας το 2007

Ελπίζουμε και αποβλέπουμε στη συμπαράσταση και τις προτάσεις όλων για τη σχεδίαση και την υλοποίηση νέων στόχων και οραματισμών.

 

 

 

 

 
Copyright © 2007. Μητέρας Έργον| Created by UltraVintage