Home page - miteras ergon

 
 
Newsletter

email

1. Δικαιματα Παιδιν

        Η αντιπρεδρος του Κντρου Μελετν Επαγγελματικς Εκπαδευσης και Κατρτισης Πολτεκνης Μητρας, «ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ», κ. Ευγενα Κατοφα Χαραλαμπδη, πολτεκνη μητρα, μλησε στο συνεδρου που γινε στις 22 Οκτωβρου στο αμφιθατρο του Υπουργεου Εξωτερικν, με την ευκαιρα της συμπλρωσης 60 χρνων απ την υπογραφ της Οικουμενικς Διακρυξης Δικαιωμτων του Ανθρπου. Η ομιλα της εχε σαν θμα "Τα δικαιματα των Παιδιν" και υπογρμμισε τι παραβισεις των δικαιωμτων των παιδιν συμβανουν και στην Ελλδα, αφο χιλιδες παιδι ρομ και παιδι με αναπηρα δεν πηγανουν σχολεο, χιλιδες ανλικα εργζονται, διακινονται με σκοπ την εκμετλλευση, μνουν σε ιδρματα εν δεν χουν χσει και τους δο γονες τους, κακοποιονται απλς δεν εισακοεται η γνμη τους. Η ομιλα συγκνηση ιδιατερα το ακροατριο.

2. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Για 12η συνεχ χρονι το «ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ» σας προσκαλε,
σε μια βραδι αφιερωμνη στη Μητρα και την Οικογνεια,

την Κυριακ 8 Ιουνου 2008 και ρα 8:00 μ. μ.,
στο Πολιτιστικ Κντρο «Πτρινο» του Δμου Πυλαας.

Οι προσκεκλημνοι,

Θα ενημερωθον για το πργραμμα πρληψης, αντιμετπισης και θεραπεας μυοσκελετικν προβλημτων Πολτεκνης Μητρας.

Θα δηλσουν συμμετοχ στο Κρατικ Πργραμμα 10μερων διακοπν του Υπουργεου Υγεας και Κοινωνικς Αλληλεγγης.

Θα πληροφορηθον για την εξλιξη του Προγρμματος «ΝΕΟΝΙΛΛΗ» και θα διανεμηθε η Διακρυξη Χρτας Δικαιωμτων της Μητρας.

Θα προυν μρος στα θεατρικ δρμενα της ομδας του Κντρου μας και στο χορ rap.

Στο τλος, θα απολασουμε να δροσερ cocktail,  δημιουργα των παιδιν μας.

Η παρουσα σας θα εναι τιμ για μας.

Η εκδλωση πραγματοποιεται στα πλασια του προγρμματος Δρσεις Ενσχυσης της Απασχλησης μσω Μ.Κ.Ο της Ε.Υ.Ε του Υπουργεου Απασχλησης.     

              

3. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ- HELLENIC ASSOCIATION OF
      UNIVERSITY WOMEN

ΒΟΥΛΗΣ 44α, 10557 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210-3234268, FAX: 210-3234242, e-mail: [email protected]

VOULIS 44α str., 10557 ΑTHENS, GREECE, ΤEL. +30-210-3234268, FAX: +30-210-3234242, e-mail: [email protected]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Υποστριξη και συμβουλευτικ γυναικν στην αναζτηση και πραγματοποηση μεταπτυχιακν σπουδν - ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ»

Oι γυνακες που εισγονται σε κποια πανεπιστημιακ σχολ αυξνονται διαρκς τα τελευταα 20 χρνια και μλιστα χουν σπσει το φργμα παραδοσιακ θεωρομενων «ανδρικν» σχολν. Ωστσο:

  • ο αριθμς των γυναικν που επιλγουν τη συνχιση των σπουδν τους σε μεταπτυχιακ /και διδακτορικ εππεδο υπολεπεται κατ πολ εκενου των ανδρν. Η τση αυτ ερμηνεεται απ τα υπρχοντα κοινωνικ στερετυπα, σμφωνα με τα οποα οι γυνακες δεν εναι αναγκαο να επενδουν περαιτρω στις σπουδς τους, καθς αυτ ρχεται σε αντθεση με τον αναπαραγωγικ και μητρικ τους ρλο.
  • Η ανεργα των πτυχιοχων γυναικν εναι σχεδν τριπλσια απ αυτ των ανδρν, εν παρλληλα ο ανταγωνισμς στην αγορ εργασας διαρκς εντενεται. Παρλληλα, απαιτεται συχντερα τσο η εξειδκευση σο και η διεπιστημονικτητα για την κατοχρωση μιας καλτερα αμειβμενης θσης εργασας.
  • Οι γυνακες, σε σχση με τους νδρες, εναι λιγτερο καλ πληροφορημνες για τις δυναττητες - ευκαιρες που χουν για μεταπτυχιακς σπουδς, καθς και για τις μελλοντικς προοπτικς μιας ττοιας επιλογς.

Ο Σνδεσμος Ελληνδων Επιστημνων (ΣΕΕ) εναι γυναικεα μη κυβερνητικ οργνωση (ΜΚΟ) που εδ και χρνια αφουγκρζεται τις ανγκες και προβλλει τα δικαιματα της σγχρονης επιστμονος. χοντας υπ' ψιν του τα παραπνω, επλεξε να συνεργαστε με τον Ελληνικ Σλλογο Επιστημνων «Μαρα Κιουρ» (Παρρτημα Ελλδας του Ευρωπακο Συλλγου Marie Curie Fellows Association, MCFA-Hellas) και απ κοινο να αναλβουν δρση για την «υποστριξη και συμβουλευτικ γυναικν στην αναζτηση και πραγματοποηση μεταπτυχιακν σπουδν», μσα απ τη λειτουργα ενς «προτπου» κντρου πληροφρησης και παροχς διεπιστημονικν υπηρεσιν. Το κντρο θα φιλοξενεται στα γραφεα του ΣΕΕ (Βουλς 44α , 1ος ροφος) και χρηματοδοτεται απ το Ε.Π. «Απασχληση & Επαγγελματικ Κατρτιση» - Μτρο 1.6: «Δρσεις Ενσχυσης της Απασχλησης με την ενεργ συμμετοχ των ΜΚΟ».

Στα πλασια της λειτουργας του εν λγω κντρου πληροφρησης θα υλοποιηθον, μεταξ Σεπτεμβρου 2007 και Μαου 2008, οι ακλουθες δρσεις:

1. Διοργνωση τριν (3) εργαστηρων (workshops)

Σε κθε εργαστριο θα συμμετχουν 15 γυνακες επιστμονες, η επιλογ των οποων θα γνει μετ απ εκδλωση ενδιαφροντος συμμετοχς τους. Τα εργαστρια θα περιλαμβνουν κθεση απψεων και ανησυχιν των συμμετεχουσν, βιωματικς ασκσεις (παξιμο ρλων, ασκσεων ευαισθητοποησης) και ανοιχτς συζητσεις (debates) με μοντλα ρλων κατ φλο. Κθε εργαστριο θα επικεντρωθε σε διαφορετικ επιστημονικ πεδο: το 1ο στις επιστμες της ζως, το 2ο στη μηχανικ (Engineering) και το 3ο στις ανθρωπιστικς επιστμες.

2. Διοργνωση τριν (3) επιμορφωτικν διαλξεων

Οι διαλξεις θα εναι ανοιχτς και θα περιλαμβνουν :

  • Παρθεση των διαθσιμων επιλογν για μεταπτυχιακς σπουδς σε χρες της Ευρωπακς νωσης και Διεθνς και τρπους αναζτησς τους, με μφαση στις δυναττητες των νων τεχνολογιν.
  • Παρουσαση δυνατοττων διεκδκησης ατομικς υποτροφας απ Ελληνικος και Διεθνες φορες (π.χ. Ερευνητικ ινστιτοτα, Πανεπιστμια, Ευρωπακ νωση, Ιδρματα χοργησης υποτροφιν, κ.λ.π.).
  • Προβολ ιστοριν επαγγελματικ επιτυχημνων γυναικν επιστημνων (μοντλα ρλων κατ φλο) που ακολοθησαν το επγγελμα του ερευνητ.

Οι επωφελομενες θα πρπει να εναι γυνακες πτυχιοχοι ΑΕΙ, νω των 22 ετν, κτοικοι Αθηνν, οι οποες επιθυμον να συνεχσουν τις σπουδς τους σε μεταπτυχιακ, διδακτορικ /και μετα-διδακτορικ εππεδο και θα μπορον να χρησιμοποισουν ελεθερα τις εγκαταστσεις, τον εξοπλισμ και την βιβλιοθκη του ΣΕΕ για την αναζτηση των πληροφοριν.

Οι μντορες, που θα παρχουν υπηρεσες συμβουλευτικς, θα πρπει να εναι κτοχοι διδακτορικο διπλματος.

σες ενδιαφρονται να συμμετσχουν στο πργραμμα, ετε ως συμβουλευμενες, ετε ως μντορες, παρακαλονται να επικοινωνσουν με τα γραφεα του ΣΕΕ (Βουλς 44α, 10557 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210-3234268, FAX: 210-3234242, e-mail: [email protected] ) για να συμπληρσουν σχετικ ατηση.

 

4.ΕΘΝΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EΛΛΗΝΙΔΩΝ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΒΟΥΛΗΣ 38, 105 57 ΑΘΗΝΑ 

 ΤΗΛ  210 32 32 418   FAX 210 3227 609

e-mail: [email protected]

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Η  Εκτελεστικ Επιτροπ του Εθνικο Συμβουλου Ελληνδων (Ε.Σ.Ε. Ομοσπονδα Γυναικεων Σωματεων), μετ την καταστροφικ πρινη λαλαπα που πληξε νομος της Πελοποννσου και της Εβοιας, τις τελευταες ημρες του Αυγοστου, συνεδρασε εκτκτως και αποφσισε:

1- Εκφρζει  βαθτατη οδνη για τα ανθρπινα θματα, και θλψη για την καταστροφ  σπιτιν, περιουσιν, δασικο πλοτου της χρας μας και για την υποβθμιση και αλλοωση του περιβλλοντος.

2- Εντσσει στο πλασιο της εκατονταετος κοινωνικς, πολιτιστικς και εκπαιδευτικς προσφορς και δρσης του Ε.Σ.Ε. στη χρα μας (1908-2008), την ανγερση αναμνηστικς στλης, στο χωρι Αρτμιδα της Ηλεας. Η κοιντητα αυτ υπστη  μεγλες καταστροφς και εχε  τα περισστερα θματα μεταξ των οποων και την τραγικ μητρα-δασκλα με τα τσσερα παιδι της, σμβολο της ικμδας της περιοχς.

Σκοπς της στλης αυτς  εναι να υπενθυμζει την καταστροφ της μνας-γης, τον δικο χαμ των θυμτων και να προτρπει την παροσα και τις μελλοντικς γενις να προστατεουν το περιβλλον μσα στο οποο ζουν και αναπτσσονται.

Το  Εθνικ Συμβολιο Ελληνδων   χει ανοξει ειδικ λογαριασμ στην ALPHABANK  με αριθμ 107-002101-106022 (και πρτη κατθεση 800 Ευρ) και  καλε τα Σωματεα - Μλη του και κθε ευασθητο πολτη να καταθσει  σε αυτν την   εισφορ του για την πραγμτωση του αναφερμενου σκοπο.

Η διαχεριση του ποσο που θα συγκεντρωθε καθς και η επιλογ του καλλιτχνη  που θα αναλβει το ργο, θα γνει απ επιτροπ προσωπικοττων την  οποα θα συγκροτσει η Ε.Ε. του Εθνικο  Συμβουλου Ελληνδων.

Περισστερες πληροφορες απ τα γραφεα του Ε.Σ.Ε., Βουλς 38, Ισγειο, κθε Τετρτη 10π.μ.-2μ.μ. Μηνματα στον αριθμ 210-3227609 (τηλφωνο και fax)

5.  ΜΙΛΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ....

          σοι χουν παιδι το γνωρζουν: Αν δεν ακοσουν την δια συμβουλ, προτροπ εντολ και απ τους δο γονες δεν υπακοουν.

Κατ' αναλογαν και οι μαθητς, αν δεν ακοσουν το διο πργμα απ γονες και δασκλους δεν πεθονται. Τι να σου κνει ο εκπαιδευτικς, που με την ευκαιρα του μαθματος της βιολογας κνει και μια «δλωση» τι το  κπνισμα εναι επικνδυνη συνθεια, ταν ο μαθητς βλπει στο σπτι τους γονες του να καπνζουν; Πς να πειστε ο φηβος να μην κνει χρση του κινητο στο σχολεο, ταν βλπει τον διο τον καθηγητ να απαντει σε κλσεις την ρα του μαθματος;

          Επιτλους ας σταθομε αποφασιστικ απναντι στα παιδι. Και ας εργαστομε ταυτχρονα, συντονισμνα  και συστηματικ, χωρς να ρχνουμε τις ευθνες οι μεν στους δε. Μια ιδα που δνει ελπδες τι θα χουμε κποιο αποτλεσμα εναι η εξς:

          Καθιερνουμε κποια διμερα, τριμερα σως και εβδομδες που θα μιλμε και στο σπτι και στο σχολεο για το διο πργμα: για το κπνισμα, τα ναρκωτικ, τη διατροφ, τα τροχαα δυστυχματα, το αλκολ, το ιντερνετ, τα κινητ, το περιβλλον, το σεξ, την οικογνεια, τη φιλα, τα ανθρπινα δικαιματα... Πς μπορε να γνει αυτ:

          Το σχολεο αναλαμβνει την πρωτοβουλα να συντξει κποιες βασικς αρχς για το συγκεκριμνο θμα  (τρεις-τσσερις  προτσεις δηλαδ) και να ενημερσει με μια ανακονωση τους γονες τι 

         «το τδε τριμερο μιλμε στα παιδι για .... πνω σ' αυτς τις     

                     βασικς αρχς. Κνετε κι εσες το διο».

Μσα απ τα μαθηματικ, τη γλσσα, τη γυμναστικ, την ρα του φαγητο, του πλυσματος, του παιχνιδιο εναι δυνατ να  ευαισθητοποιομε τα παιδι «στο διο θμα, την δια στιγμ» γονες και δσκαλοι. Αρκε βεβαως να εμαστε πρθυμοι κι εμες λοι να εφαρμσουμε αυτ που ζητμε απ τα παιδι.

Ο ΟΗΕ και η Ευρωπακ νωση χουν καθιερσει κποιες ημρες στη διρκεια του χρνου για να γνεται ταυτχρονη και απ πολλς πηγς καμπνια για το διο θμα. χει κι αυτ την δια  σκοπιμτητα: το μνυμα γνεται καλτερα αντιληπτ ταν προρχεται απ πολλς πηγς. Ας αξιοποισουμε στω αυτς τις «διεθνες ημρες» για να κνουμε κι εμες κτι παρμοιο.

ραγε υπρχουν εκπαιδευτικο που θα θελσουν να προυν μια ττοια πρωτοβουλα; Αν ναι, ας μας ενημερσουν κι εμς. Κατλογος «διεθνν ημερν»  εναι διαθσιμος για ποιον ενδιαφερθε.     

ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΟΥΦΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Αντιπρεδρος "ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ"

6. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ

 ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 
Copyright 2007. | Created by UltraVintage